logo

URO INFEKCIJE PITANJA I ODGOVORI

 Stručni konsultant: Dr Gordan Popović

 

 

Da li postojanje urinarne infekcije kod muškaraca utiče na potenciju?

Jedan od razloga impotencije može biti i UI. Čak i kod blažih formi UI potencija može biti oslabljena. Pored realnih neprijatnosti koje  UI stvara u vidu bolova ili tištanja i pečenja, postojanje UI predstavlja i psihološko opterećenje za muškarca što dodatno može da oteža seksualno funkcionisanje.

Bliže o impotenciji možete pogledati ovde.

 

Da li su uro infekcije povezane sa seksualnim odnosom?

Mogu biti. Tokom seksualnog odnosa može da dođe do prodora bakterija u mokraćnu cev i dalje u bešiku. Pored toga, upotreba nekih kontraceptivnih sredstava kao što spermicidni gelovi ili dijafragma mogu da povećaju rizik nastanka UI kod žena. Takođe postojeća seksualno prenosiva infekcija Chlamydiom ili Herpes simplex virusom povećava rizik od nastanka UI.

 

Da li češće oboljevaju žene ili muškarci?

Žene mnogo lakše dobijaju UI nego muškarci jer je ženska mokraćna cev nekoliko puta kraća od muške i takođe šira, tako da bakterije brže i lakše stižu do bešike. Ipak, i muškarci mogu imati UI mada znatno ređe nego žene. Kod muškaraca, međutim UI može imati ozbiljniji tok pa je lećenje teže i dugotrajnije.

 

Kakav je odos urinarnih infekcija sa trudnoćom?

Trudne žene lakše dobijaju UI. Zbog hormonskih uticaja i drugih promena u organizmu žene tokom trudnoće, infekcija se brže i lakše širi na bubrege nego van trudnoće. Zbog toga je i različit pristup lečenju trudnica sa UI nego ostalih žena. Generalno u trudnoći UI predstavlja ozbiljnu opasnost kojoj se mora posvetiti odgovarajuća pažnja.

 

Koliko lečenje urinarnih infekcija traje?

Dužina lečenja varira od 1 do 10 dana. Generalno kod inače zdravih žena koje nisu trudne lečenje kraće nego kod muškaraca. Ukoliko kod muškarca postoji hronični prostatitis onda se lečenje bitno razlikuje i sprovodi se na specifičan način.

Takođe sasvim se razlikuje lečenje UI gornjeg urinarnog trakta (bubrega i uretera) od lečenja infekcija donjeg urinarnog trakta (uretra i bešika).

 

Da li da prestanem da uzimam antibiotike ako nemam više nikakvih tegoba?

Nikako. Možete prestati sa terapijom tek kada vam urolog tako kaže. U protivnom, neke bakterije mogu preživeti, umnožiti se i izazvati ponovo oboljenje. Pored toga tako preživele bakterije mogu da se dožive izmenu u svojoj građi tako da postanu otporne na antibiotike na koje su do tada bile osetljive. To će onda dalje lečenje učiniti još težim.

 

Dok imam urinarnu infekciju, da li da pijem manje ili više vode?

Dobro je unositi veću količinu tečnosti i na taj način povećati količinu izmokrenog urina i učestalost mokrenja. Time se bakterije mehanički odstranjuju iz bešike što olakšava lečenje.

 
Za detaljnije informacije o impotenciji, stručne savete ili zakazivanje pregleda i kontrola, obratite se našem stručnom konsultantu telefonom: 

+381 63 30 10 30 ili +381 63 201 101 

u periodu od 10 - 18 h radnim danom 

E-mail sa vašim pitanjem mozete poslati ovde.